Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА отложи изстрелването на спътник за изучаване на емисиите на въглероден диоксид

01 юли 2014, 13:53 часа • 51759 прочитания

НАСА отложи в последния момент насроченото за днес изстрелване на спътника за изучаване на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата от базата "Ванденберг" в Калифорния , съобщи АФП.Отлагането беше наложено заради проблем във водната системана ракетата-носител "Делта-2". На какво се дължи той, засега не е известно. Нова дата за изстрелването не е определена. В най-добрия случай следващият опит може да е в сряда сутринта.

Проектът ще помогне по-добре да бъдеразбран процесът на изхвърляне и поглъщане на въглеродния диоксид на нашата планета. Космическият апарат на НАСА, наречен "Орбитална въглеродна обсерватория-2" две години ще наблюдава различни райони на сушата и океаните, а също и над отделни градове.

От американската космическа агенция уверяват, че от 2015 година получените от тях данни ще са на разположение не само на правителствените ведомства, но и на научни и обществени организации. Поредният номер в името на космическия апарат напомня за неуспешния опит за изстрелване на аналогичен спътник през 2009 година, завършил с катастрофа.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес