Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-големият радиотелескоп сканира звездата на Барнард в търсене на извънземни цивилизации

04 октомври 2023, 09:07 часа • 3046 прочитания

Китайски астрономи използваха 500-метровия сферичен телескоп с апертура (FAST), разположен в провинция Гуейджоу в Южен Китай, за да изследват теснолентовите емисии. Те биха могли да бъдат открити, ако извънземна цивилизация, разположена в звездната система Барнард, е изпратила радиосигнали до Земята.

ОЩЕ: Мистериозните проблясъци на Венера може да не са мълнии

Звездата на Барнард е червено джудже и се намира само на шест светлинни години от Земята. Тя е станала обект на астрономически интерес благодарение на Едуард Емерсън Барнард, който открил тази звезда през 1916 г.

Артистично изображение на повърхността на супер-Земя, обикаляща около звездата на Барнард. Снимка: ESO/M. Kornmesser / CC BY 4.0

Китайските астрономи решили да опитат късмета си и обърнали специално внимание на сигналите, които биха могли да дойдат от хипотетичната екзопланета Барнард b.

ОЩЕ: Официален сайт за извънземни и НЛО вече работи в САЩ (ВИДЕО)

Но техните изследвания не дали никакви доказателства за наличието на извънземни сигнали или напреднала извънземна цивилизация, разположена в пределите на звездата на Барнард. И все пак това се смята за важен тест за възможностите на FAST.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес