Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На 13 милиарда години: Откриха най-старите звезди във Вселената

23 май 2024, 06:51 часа • 2861 прочитания

Изследователи от Масачузетския технологичен институт откриха три от най-старите звезди във Вселената, които се намират в съседство с Млечния път. Това се съобщава в статия, публикувана в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (MNRAS).

Най-старите звезди се намират в ореола на Млечния път, тънък облак от звезди и газ, който обгръща галактическия диск. Според анализа на екипа трите звезди са се образували преди 12 и 13 милиарда години. Те бяха обединени в група, наречена SASS (малка нараснала звездна система), което показва, че всяка звезда някога е принадлежала на малка, примитивна галактика, погълната от нарастващия Млечен път. SASS възниква малко след Големия взрив преди 13,8 милиарда години, когато Вселената се състои предимно от водород и хелий и много малки количества други химически елементи като стронций и барий.

ОЩЕ: Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика 

Тези древни звезди имат приблизително еднакъв състав. По този начин изучаването на SASS може да бъде ключово за разбирането на еволюцията на древните ултра-слаби галактики джуджета. И трите звезди са разположени на различни места в ореола, но разстоянието им от Земята е около 30 000 светлинни години (около една трета от диаметъра на диска на Млечния път). Движението им се случва в обратна посока на останалата част от галактическия диск, което, заедно с необичайния им химичен състав, показва, че първоначално не са принадлежали на Млечния път, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Сблъсъкът на Млечния път и Андромеда е неизбежен: процесът вече е започнал 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес