Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мощна магнитна буря покри Земята, продължава и на 25 март

24 март 2024, 21:46 часа • 22651 прочитания

Много силна магнитна буря е била наблюдавана на Земята на 24 март, според данни на Центъра за прогнозиране на космическо време на Националната агенция за океански и морски изследвания (NOAA) на САЩ.

На 24 март агенцията издаде предупреждение за геомагнитна буря от ниво G4 по петстепенната скала, което означава „много силна“ буря. Най-високото ниво G5 е „изключително силно“, а G1 е „слабо“.

Ниво G4 предполага, че на Земята, в допълнение към сериозни смущения в комуникациите, могат да бъдат регистрирани сериозни смущения в електрозахранването и много часове смущения в сателитната и радиочестотната навигация. Полярни сияния могат да бъдат регистрирани дори в тропиците.

За 25 март NOAA прогнозира геомагнитната буря да спадне до ниво G3, което означава "умерена буря" и също може да доведе до смущения, а след това да продължи да затихва.

Преди това в събота бяха докладвани 12 огнища от висок клас M и едно огнище от висок клас X. Според данните от мониторинга на космическото време, изригването от клас X е довело до изхвърляне на частици към Земята.

Слънчевите изригвания се разделят на пет класа в зависимост от мощността на рентгеновото излъчване: A, B, C, M и X. Минималният клас A0.0 съответства на мощност на излъчване в орбитата на Земята от 10 nW на 1 кв. м. При преминаване към следващата буква мощността се увеличава 10 пъти. Изригванията обикновено са придружени от емисии слънчева плазма, които, достигайки Земята, могат да провокират магнитни бури.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес