Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Космическият кораб „Орион“ се върна на Земята. „Артемида 1“ приключи (ВИДЕО)

11 декември 2022, 20:42 часа • 5734 прочитания

Американският космически кораб „Орион“, изстрелян като част от лунната мисия „Артемида I“, се върна на Земята и се приводни в Тихия океан близо до Сан Диего. Националното управление по аеронавтика и изследване на Космоса (НАСА) на САЩ транлира спускането на капсулата.

Историческо: NASA успя от трети опит да задейства мисията "Артемида" за връщане на Луната (ВИДЕО)

Корабът се приводни в 9:40 ч. по време на Западното крайбрежие на САЩ (19:40 ч. българско време). По-рано от обслужващата част на кораба се отдели модул с три манекена на борда, с които се измерваше нивото на радиация по време на полета. Капсулата беше спусната с помощта на три парашута.

По предварителни данни на НАСА не са регистрирани щети по кораба.

Космическият апарат беше изстрелян на 16 ноември от космическия център „Джон Кенеди“ във Флорида със свръхтежката ракета носител Space Launch System като част от първата фаза на програмата Artemis („Артемида“). След 25-дневна лунна мисия космическият кораб „Орион“ се завърна на Земята. През това време космическият апарат два пъти облита Луната - на 21 ноември и 5 декември, като се доближава до повърхността ѝ на разстояние около 130 км. Освен това космическият кораб прекара шест дни в дълбока ретроградна орбита около Луната. По това време разстоянието до повърхността на Луната е било около 85 хиляди км.

Вторият етап („Артемида 2“) ще включва прелитане около Луната на космическия кораб „Орион“ с екипаж на борда, третият („Артемида 3“) ще включва кацане на астронавти на Луната и редовни пилотирани мисии.

Всичко за първата част на мисията по връщане на човека на Луната „Артемида“ можете да прочетете ТУК.

ОЩЕ: Белият дом публикува план за колонизирането на Луната

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес