Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко голям астероид трябва, за да унищожи човешката цивилизация?

12 декември 2019, 09:25 часа • 11162 прочитания

Астероиди, способни да унищожат човешката цивилизация, падат на Земята веднъж на 100 милиона години, заяви Игор Бакарас, ръководител на информационно-аналитичния център за осигуряване на безопасността на космическите дейности в околоземното пространство в главния научен институт на "Роскосмос".

Според една от хипотезите, изчезването на динозаврите като вид преди 65 милиона години е причинена от паднал астероид или комета. Падналият обект е оставил зад 300-километровия кратер Чиксулуб на дъното на морето край бреговете на Южно Мексико. Според учените небесното тяло, паднало на планетата, е било с размери 10 километра, посочва БГНЕС.

"Сблъсък със Земята на небесно тяло с размери около 10 километра и способен да унищожи човешката цивилизация може да се случи около веднъж на 100 милиона години. В цялата история на съществуването на съвременния човек (около 100 000 години) не е имало такива сблъсъци", каза Бакарас.

Падането на астероид с диаметър един километър може да доведе до глобална катастрофа. В този случай радиусът на кратера на мястото на удара ще бъде около 20 километра. "Събития с такъв мащаб се случват приблизително веднъж на всеки милион години", казва ученият.

Астероиди с диаметър 100 метра са способни да причинят регионално унищожение на сушата (радиусът на кратера е около 2 километра) или да причинят цунами в случай на падане в океана. Събития с такъв мащаб се случват приблизително на всеки 3 000 години.

В същото време Бакарас отбелязва, че диаметрите на повечето небесни тела и параметрите на орбитите им не са точно известни. "Тези стойности се уточняват при всеки полет на наблюдавани обекти в близост до Земята. Затова често се случва астероид, който първоначално е бил считан за опасен, впоследствие да преминава в категорията на безопасен", казва ученият.

До началото на 2019 г. са известни 18 000 опасни космически обекта в Слънчевата система, от които 99% са астероиди.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес