Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кислород на екзопланетите може да се появи от светлина и вода

14 септември 2015, 12:15 часа • 6181 прочитания

Учените от Националната астрономическа обсерватория на Япония (NAOJ) са предложили нов механизъм за възникването на кислород в атмосферите на екзопланети.

Наличието на кислород в атмосферата се явява важно свидетелство за потенциална обитаемост на планетата. Впрочем, както показва новото изследване, само този параметър може да е недостатъчен.

Източник на кислород според японците може да бъде фотокаталитична реакция на титанов оксид, открит на Луната, метеоритите и – както се смята – може да е широко разпространен елемент във Вселената.

Разлагането на водата в титанов оксид протича под действието на близкото ултравиолетово лъчение на Слънцето, а неин резултат е окисляването на водата и отделянето на молекулярен кислород.

Както показали изчисленията, на хипотетична планета, която се върти недалече от звезда, подобна на Слънцето, за генериране и поддържане на аналогично земно количество кислород се изисква реакцията да протича на площ 0,05% от повърхността на сушата.

Под площ от повърхността тук се подразбира ефективната площ на титановия оксид, на който протича каталитичната реакция, а необходимото количество кислород трябва да се изработи за около един милиард години.

По такъв начин, ако на участък от Земята с размерите на Ирландия е протичал катализиран от светлината процес по разлагане на водата, нашата планета би притежавала същото количество кислород, както и сега – дори при пълно отсъствие на живот.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес