Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Касини прави историческа среща с Енцелад

27 октомври 2015, 11:50 часа • 8616 прочитания

Сондата "Касини", която на 28 октомври ще прелети над фонтаните на Енцелад, е изпратила висококачествена снимка на този Сатурнов спътник.

Повърхността на Енцелад, състояща се от воден лед, се явява рекордна в Слънчевата система по чистота и отразява почти 100% от попадащата на нея светлина.

В северната част спътникът е покрит от кратери, на юг ударни кратери се срещат доста рядко, а повърхността е покрита с пукнатини и неравности.

Учените от НАСА се надяват да разкрият загадките на водните фонтани и да определят потенциална възможност за живот на Енцелад при сближаването на "Касини" с него в сряда, казва ръководителят на мисията Кърт Нийбър.

На 28 октомври "Касини" ще премине на 48 км от повърхността на южния полюс на Енцелад в района на водните му фонтани. Това ще бъде 21-вото преминаване на апарата до планетата и както очаква НАСА, ще стане "най-грандиозното".

Учените се надяват, че в резултат на сближаването на сондата със спътника ще бъдат получени сведения за химичния състав на водните му фонтани, а също вероятно ще се реши загадката на тяхното формиране под повърхността на спътника.

"Енцелад не просто е океански свят, това е свят, който не е изключено да съдържа живот във вида, в който го познаваме. Макар че космическият апарат "Касини" не е снабден с инструменти, необходими да бъде открит живот, той има достатъчно възможности да определи характеристиките на океана, които могат да отговорят на въпроса, възможен ли е живот там", казва Нийбър.

По думите му океанът, който изследва "Касини", покрива огромно пространство и "поради тази причина Енцелад е станал ключов пункт в търсенето на живот от НАСА".

"В сряда ние ще се "потопим" в този регион по-дълбоко от когато и да било и за първи път ще съберем данни от такъв род за океан извън пределите на Земята", отбелязва ученият и допълва, че освен спектралните данни апаратът ще предаде на Земята снимки на спътника с висока резолюция.

"Касини" е изстрелян през 1997 година и през 2005 е пристъпил към изучаването на Енцелад. Завършването на мисията е планирано за 2017 година.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес