Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

До Венера трябва да отидем първо, а не до Марс

27 септември 2022, 10:28 часа • 7511 прочитания

 

С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не звучи като най-примамливата дестинация за човешко изследване.
Но група експерти се застъпват, че другият ни най-близък съсед, а не Марс, трябва да бъде първоначалната цел за мисия с екипаж до друга планета.

С достатъчно гореща повърхност, за да разтопи олово, смазващо атмосферно налягане и облаци от сярна киселина, Венера може да не звучи като най-примамливата дестинация за човешко изследване.

 

Венера се нарича „сестра на Земята“ поради факта, че тази планета има подобни размери и структура с нашата планета. Но тя е много негостоприемен свят. Температурата на повърхността на Венера може да достига 480 градуса по Целзий, а например точката на топене на оловото е 327 градуса. Следователно Венера не е най-доброто място за посещение от човека. Но група учени смятат, че тази планета трябва да е първа в списъка с пилотирани мисии до други планети, а не Марс, пише The Guardian.

Ноам Айзенберг от университета „Джон Хопкинс“, САЩ, и колегите му предлагат първата пилотирана мисия да бъде изпратена до Венера, а не до Червената планета, поради простия факт, че тази планета е по-близо до нас. Освен това отиването и връщането, за разлика от тригодишното пътуване до Марс, ще отнеме по-малко от година.

Да, наистина няма да е възможно да се правят разходки на повърхността на Венера и астронавтите ще трябва да я наблюдават от безопасността на космическия кораб в прелитаща мисия. Но преди да се отправим към Марс, трябва да посетим Венера. Това ще бъде безценен опит за бъдещи космически пътешествия, смята Айзенберг.

Учените смятат, че най-добрият вариант би бил да се посети Венера на път към Марс. Въпреки че Венера е в „грешната“ посока, извършването на гравитационна прашка около Венера може да намали времето за пътуване и горивото, необходимо за достигане до Червената планета. Това би направило пилотиран полет до Венера естествена стъпка към крайната цел на НАСА.

"Ще бъде като да купим две стоки на цената на една. Тоест можем да посетим 2 планети в една мисия. Венера е от голям научен интерес, така че защо да не я посетим по пътя към Марс", разсъждава Айзенберг.

Откриването на хиляди екзопланети кара учените да търсят отговори на въпроса колко от тях може да бъдат обитаеми. Затова е важно да разберем защо Венера, която толкова прилича на Земята, има напълно неподходящи условия за живот.

„Има всички основания да вярваме, че Венера ще бъде безкрайна страна на чудесата с примамливи и мистериозни гледки и образувания“, се казва в доклад на Айзенберг и икономиста на НАСА Александър Макдоналд, озаглавен „Среща с богинята“. Този доклад обосновава хипотетичната мисия и предполага, че астронавтите може да разположат телеуправляеми роувъри, дронове и балони, за да наблюдават активните вулкани на Венера и да търсят признаци на вода и древен живот.

Това предложение обаче не е много популярно в НАСА, въпреки че Айзенберг и колегите му имат малко поддръжници.

„Наистина не е най-доброто място за посещение от човек. Това е адска среда и топлинните предизвикателства за една човешка мисия биха били значителни“, казва Андрю Коутс от Калифорнийския университет. Той допълва, че Венера с право е център на научни изследвания, но че „човешко прелитане наистина няма да добави много“.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Загадъчна като Плутон. Човечеството трябва да отиде до Планетата Х

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес