Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Zoom съкращава 15% от възнагражденията на служителите си

08 февруари 2023, 16:07 часа • 917 прочитания

Главният изпълнителен директор на Zoom Video Communications Ерик Юан обяви предстоящото уволнение на около 1300 служители, което представлява около 15% от работната сила на компанията. Юан заяви, че персоналът на Zoom се е утроил по време на пандемията поради рязкото увеличаване на броя на потребителите. Миналата година обаче компанията отчете рекордно нисък ръст на приходите и печалбата на тримесечна база.

"Докато светът преминава към живот след пандемията, виждаме, че хората и бизнесите продължават да разчитат на Zoom. Но несигурността в световната икономика и нейното въздействие върху нашите клиенти означава, че трябва сериозно да се променим, за да се адаптираме към новата среда", каза Юан.

Самият Юан заяви, че ще се откаже от всички бонуси, които му се полагат за финансовата година (приключила на 31 януари), и ще намали заплатата си с 98% през следващата финансова година. Освен това членовете на управителния съвет на компанията ще се откажат от 20% от заплатите си за текущата финансова година, както и от корпоративни бонуси за финансовата 2023 година.

ОЩЕ: „Boeing“ съкращава 2000 служители

Съобщението на Zoom за масови съкращения на персонала е част от обща тенденция в технологичния сектор. През 2022 г. например технологичните компании са обявили съкращения на над 97 000 служители. Консултантската компания Challenger, Gray & Christmas изчислява, че това е 649% увеличение спрямо 2021 г., пише БГНЕС. Сред компаниите, които намериха за необходимо да обявят мащабни съкращения през последните седмици, са Alphabet, Microsoft, Amazon, 3M, IBM, SAP, Dow, Spotify, Cisco Systems и Dell.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес