Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради стачка са възможни забавяния на полетите във Великобритания

23 декември 2022, 14:09 часа • 1690 прочитания

Британските летища предупредиха пътниците за възможни забавяния на полетите, след като днес започна стачка на служителите от паспортния контрол, която се очаква да продължи до Нова година, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Въпреки това летище "Хийтроу" не съобщи за големи смущения в работата си. Профсъюзът на обществените и търговските услуги (PCS) заяви, че се очаква в протестите да се включат над 1000 държавни служители от граничните сили.

ОЩЕ: Летище София отчита по-малко пътници спрямо 2019 г.

Великобритания е обхваната от най-голямата вълна от протестни действия от десетилетия насам, след като по-рано стачки обявиха и медицинските сестри, парамедиците, както и работниците в железопътния и пощенския сектор. Недоволството е свързано със заплатите и условията на труд.

Според синдикалисти на граничните служители е било предложено увеличение на заплатите от 2%. Това е далеч под инфлацията, която миналия месец е достигнала 10,7%.  

ОЩЕ: Протест на машинистите във Великобритания в първите дни на 2023 г.

Преди да започнат стачните действия, които се предвижда да продължат до 31 декември с прекъсване единствено на 27 декември, правителството заяви, че обучава държавни служители и военни, които да помагат при паспортния контрол по летищата и пристанищата.

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес