Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

United Group пласира облигации за 1,73 млрд. евро

30 януари 2024, 13:00 часа • 2005 прочитания

На 29. януари 2024 United Group (UG) и нейната компания-майка Summer BidCo B.V. обявиха, че са финализирали нов кръг финансиране в размер на 1,73 млрд. евро. Според компанията, новите постъпления ще бъдат използвани за погасяване на обезпечените облигации с падеж през 2026 г. и 2029 г., на облигациите с опция за капитализиране на лихвата с падеж през 2025 г., както и револвиращи заеми. В резултат ефективно се удължава падежът на рефинансираните облигации от 2025 и 2026 г., намаляват лихвените разходи по рефинансираните облигации от 2029 г. и се консолидира капиталовата структура на UG.

Във връзка с успешната финансова операция, Бояна Мияилович, изпълнителен директор за връзки с инвеститорите и стратегически анализи на United Group, отговори на въпроси пред Actualno.com:

Г-жо Мияилович, доколко новият кръг финансиране отразява оперативните резултати на United Group?

През последните седмици, когато пазарите на дългови инструменти с висока доходност показаха по-добри условия, ние използвахме възможността, активно и своевременно, да погасим всички наши дългове с падеж през 2025 г. и някои от тези с падеж през 2026 г. Този успешен кръг на финансиране демонстрира добрите ни оперативни резултати, от гледна точка на високият ръст на приходите и коригираната EBITDAaL (печалба преди лихви, данъци и амортизации), които са съответно +32% и 28% годишно за периода 2015-2022 г. Факт са и стабилните нива на коригирания марж на EBITDAaL, както и значителното подобряване на мащаба, както и на географската и бизнес диверсификация на компанията. През последните години подобрихме валутния си микс, а от създаването си през 2000 г. успешно завършихме и интегрирахме над 150 придобивания. Новата транзакция демонстрира доверието на инвеститорите в продължаващото добро представяне на United Group.

Какво показва сделката за доверието на инвеститорите в United Group?

Винаги сме имали подкрепата и доверието на инвеститорите към UG. През годините компанията успешно финализира и интегрира значителни придобивания, като същевременно постигна и добри органични резултати. Сделката беше добре приета от инвеститорската общност, което доведе до значително презаписване на поръчките. Това демонстрира апетита на инвеститорите към UG, както и тяхната силна увереност в способността ни да продължим да постигаме растеж и да подобряваме маржовете си. Убедени сме, че инвеститорите ще продължат да ни подкрепят и в бъдеще

Какви са перспективите на United Group в контекста на новото финансиране?

С успешната транзакция за рефинансиране успяхме да посрещнем всички краткосрочни, и повечето средносрочни падежи на дълговете си. Това ни осигурява гъвкавост на капиталовата структура, както и фокус върху бъдещия растеж на UG. Нашите мащаби и присъствие в Югоизточна Европа, и нашето богато продуктово портфолио, ни позволяват да кръстосваме услугите си и да разширяваме броя на предлаганите от нас пакети. Това създава възможности за по-нататъшно разширяване на клиентската ни база и укрепва лидерската ни позиция в региона.

Ще продължим да се фокусираме върху конкурентните си пазарни позиции, като използваме нашите модерни мрежи, диференцираните предложения на съдържание, иновационните ни възможности и лоялната ни клиентска база. Изключителният ръст на приходите, оперативният ливъридж и продължаващата оперативна ефективност във всички сегменти ще ни позволят да постигнем висока доходност и генериране на парични потоци, както и да намалим задлъжнялостта в капиталовата ни структура. В същото време внимателно следим нивата на заемния капитал и сме готови, при необходимост, да коригираме стратегията си.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес