Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ финансира Intel с милиарди долари за производство на чипове за военни цели

08 март 2024, 16:38 часа • 4083 прочитания

Белият дом смята да инвестира 3,5 млрд. долара в американскя технологичен гигант Intel, за да може производителят на чипове да произвежда усъвършенствани полупроводници за военни и разузнавателни програми. Това съобщи CNBC, като цитира Bloomberg, позовавайки от своя страна на запознати източници от Конгреса на САЩ.

Отпускането на средствата, включено в законопроект за публичните разходи, приет от Камарата на представителите, ще отреди роля на Intel, като доминиращ местен играч на доходоносния пазар на отбраната.

ОЩЕ: Заради нарастващи разходи Intel спира изграждането на заводи за чипове в Германия

Финансирането, което ще продължи за срок от 3 години, ще бъде отпуснато за разработването на системи тип Secure Enclave. Това е специлана защитена подсистема, интегрирана в едночипови системи на Apple.

Снимка: iStock

Средствата са част от 39 млрд. долара, които американското правителство е предивидило за развитие на производството на полупроводници, съгласно Закона за наука и полупроводникова индустрия (CHIPS and Science Act). Той цели да привлече в САЩ производителите на чипове, като повече от 600 компании вече са заявили интерес към финансирането по него.

Вестник Wall Street Journal съобщи през ноември, че Intel води преговори за държавни субсидии по програмата за между 3 и 4 млрд. долара.

Intel е готова да получи общ пакет от стимули по Закона за наука и полупроводникова индустрия за над 10 млрд. долара, което включва както грантове, така и заеми, допълва Bloomberg.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес