Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Секвоите в Калифорния умират

19 август 2015, 14:39 часа • 15688 прочитания

Пета поредна година Калифорния преживява силна суша. Сред последствията, което носи този период, е гибелта дори на такива устойчиви към природните катаклизми дървета като секвоите, пише National Geographic.

Секвоите се отнасят към най-високите – до 110 метра – и най-дълголетните дървета. Те предпочитат влажни условия и на денонощие може да употребяват до 3000 литра вода. Това, от друга страна, им позволява да "правят запаси" и да преживяват най-различни капризи на природата.

Но всеки жив организъм има свой предел – този закономерен извод е направен от представителите на Геоложката служба на САЩ според резултатите от изследването на калифорнийските гори. Тук множество секвои са свалили до 75% от листата си, което означава финален стадий на техния живот.

В гората са открити и напълно здрави секвои, но в много по-малко количество. Именно мащабът на гибел на дърветата, които в миналото са преживели и пожари, и силни суши, вълнуват на първо място учените. Преди за основна причина на изчезването на секвоите се смяташе тяхното изсичане – с всичко останало те се справят самостоятелно.

Научният екип, включващ специалисти от Геоложката служба на САЩ, Службата по националните паркове, редица университети и други институции, сега събира биологични образци от умиращите дървета.

Учените се надяват, че резултатите от техния анализ ще обяснят масовата гибел на могъщите дървета.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес