Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мексиканският залив е пред екологична катастрофа

12 юни 2019, 09:06 часа • 7797 прочитания

Огромна мъртва зона се образува в Мексиканския залив, пише Евронюз. Това е част от морето, в която във водата няма достатъчно кислород, за да поддържа живота.

Мъртвата зона е с площ 22 500 кв. километра или пет пъти по-голяма от обичайното.

Причината за образуването на мъртвата зона са големите количества валежи, които паднаха в Средния Запад на САЩ тази пролет. Те отмиват торовете от земеделската земя, вкарват ги в големите реки от басейна на Мисисипи и така химическите вещества попадат в Мексиканския залив, предаде БГНЕС.

Хранителните вещества в торовете подхранват неестествено много водорасли, които умират, започват да се разлагат и лишават водата от кислорода в нея.

"Когато нивото на кислорода спадне значително, всичката риба, раци или скариди, които могат да отплуват, ще го направят. Останалите организми, които живеят по дъното или не могат да отплуват, ще измрат", обяснява океанологът Нанси Ребалис от Щатския университет на Луизиана.

Проблемът може да се задълбочи, ако тропическа буря в региона отмие още хранителни вещества от фермите.

В последните години мъртвите зони в Мексиканския залива стават все по-големи. Рекордът беше поставен през 2017 г. с мъртва зона с площ 23 000 кв. километра.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес