Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реставрираме филма "Крадецът на праскови" на Въло Радев в 4K (ВИДЕО)

21 май 2024, 12:10 часа • 4926 прочитания

Българският филмов шедьовър "Крадецът на праскови" на режисьора Въло Радев ще бъде реставриран в 4K версия. Това стана ясно на 20 май по време на кинофестивала в Кан, където Асоциациацията на европейските синематеки (ACE) обяви на кои филми дава споделен финансов грант, с който да бъде направена реставрация в рамките на програмата "A Season of Classic Films". Споделеният финансов грант по правило се печели от общи кандидатури, състоящи се от филмовите архиви на минимум три държави.

Тази година избраните филми, които ще си поделят 60 000 евро, са "Крадецът на праскови" (1964) и компилацията от късометражни неми филми "Фантастични цветя" (1906-1920). Реставрацията на "Крадецът на праскови" ще се извърши съвместно от Българската национална филмотека и филмовите архиви на Сърбия и Черна гора в рамките на 2024 г.

Журито, определило къде да отиде споделеният финансов грант на ACE тази година, се състои от легендарния унгарски режисьор, носител на "Оскар" и на множество други престижни филмови награди, Ищван Сабо, заместник-директора на филмовия департамент на телевизионния канал ARTE Барбара Хабе и артистичния директор на Междунаодния филмов фестивал във Виена Ева Санджорди.

Освен споделения грант за "Крадецът на праскови", Българската национална филмотека получи и единичен самостоятелен грант за реставрирането на филма "Слънцето и сянката" (1962) на Рангел Вълчанов.

Това е пето издание на програмата "Seasons of Classic Films". Чрез нея досега Българската национална филмотека е реставрирала още три филма: "Курортен сън" (1926), реж. Панайот Кенков, "Балканската война" (1913), автор Александър Жеков и "Морето" (1967), реж. Петър Донев.

Суперлативи за "Крадецът на праскови"

Ето какво пише журито за избора си да финансира реставрацията на българския филм: "Крадецът на праскови" е част от филмовата история със силно хуманистко послание за разбирателство и братство. В този смисъл централната любовна история носи много по-голямо значение за днешните времена. За нас - членовете на журито, филмът беше откритие, а ние останахме докоснати от нежността и наситеността на посланията му."

Още: Българската национална филмотека вече има свой подкаст

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес