Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световен ден на музиката

01 октомври 2023, 00:03 часа • 3027 прочитания

На 1 октомври 2023 г. отбелязваме Световния ден на музиката.

Различните тонове, свързани в мелодия ни следват през целия ни живот - от детските песнички през детството до песента на птиците навън. 

Произход на термина

Още: Няма спирка: Ринго Стар издава нов миниалбум

Думата музика има гръцки произход и означава изкуство на музите. Изразното средство тук е звукът, а основните елементи на музиката са тонът (който определя мелодията и хармонията), ритъмът (и свързаните с него темпо, размер и артикулация), динамиката, тембърът и текстурата.

Специфика

Създаването, изпълнението, значимостта и дори определението за музика варира в различните култури, както и в зависимост от социалния контекст. Музиката обхваща както строго организирани композиции (и тяхното представяне пред публика), така и импровизационната музика и дори различни алеаторни форми. Тя може да се раздели на жанрове и поджанрове, но често разграничението и връзките между различните жанрове са трудноопределими, а понякога и спорни.

История

Още: Васил Бележков: Всяка една подкрепа за творците е добре дошла

Не е известно кога точно извличането на звуци започва да бъде определяно като изкуство. Още от най-старите паметници на литературата, архитектурата, скулптурата и други се срещат свидетелства за съществуването на музикалното изкуство.

Васил Бележков: Всяка една подкрепа за творците е добре дошла

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес