Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заличаване на драскотини по стъкло - тайните на старите джамджии излизат наяве

25 декември 2022, 18:15 часа

Стъклото и всички изделия от него са много крехки. Драскотините и пукнатините върху прозрачно стъкло могат да развалят цялостния вид на стаята.

Причини за драскотини по стъкло

Стъклото изисква точна и внимателна грижа. Ето само някои от причините за драскотини по него: неправилна грижа, при миене използване на парцали с твърди и груби влакна, случайни удари с твърд предмет, измиване на прозорци с абразивни прахообразни продукти, влияние на критични температури, невнимателно боравене по време на ремонт, триене на стъклото с вестникарска хартия.

За малки драскотини и пукнатини може да използвате следните методи и средства.

Стъклото на колата се запотява през есента. Как да го избегнем?

1. Лак за нокти (безцветен)

Повърхността на стъклото трябва първо да се подготви, да се измие старателно и внимателно да се подсуши. После драскотината и зоната около нея се третират с почистващ спиртосъдържащ препарат или с добавяне на амоняк за обезмасляване. След изсъхване се нанася безцветен лак върху драскотината и се оставя напълно да изсъхне. С памучено тампонче, напоено с лакочистител, внимателно отстранявате излишния лак върху стъклената повърхност и я полирате старателно с мека кърпа.

2. Полиращ препарат за метални повърхности

Този похват е малко по-скъп, но много по-лесен за изпълнение. Малко количество от препарата се нанася върху мека кърпа и се полира мястото на драскотината върху стъклото. След няколко избърсвания тя няма да се забелязва.

3. Паста за зъби

За да премахнете драскотина, вземате обикновена бяла паста без каквито и да било добавки. Пастата с размер на грахово зърно се нанася на мека кърпа и се втрива в драскотината с внимателни кръгови движения. Така надрасканото място се третира няколко пъти, като след всяка процедура остатъците от пастата се отстраняват с мека кърпа. Драскотината изчезва без следа.

Никога не правете това, когато размразявате стъклата на колата

Паста за зъби е идеална в случаите, когато на слънце се вижда драскотина, но не се опипва с нокът. Важно е цялата повърхност да е напълно чиста. При това, се предпочита тъкан без мъхесто покритие. Необходимо е да се разнесе по цялата дължина на драскотината и след това да се изтрие останалото.

Също така можете да опитате паста за зъби с оцет. Полирайте с мека и чиста кърпа. Ако повредата все още е забележима, желателни са по-професионални методи.

4. Оптична паста

Това е специална паста, съдържаща хромов окис (хромоксид). Изключително средство за отстраняване на леки повреди по стъклени повърхности. Пастата в малко количество се събира в лъжица и се нагрява до течно състояние. В течната паста се навлажнява филцова кърпа и пастата внимателно се втрива директно в драскотината. След няколко минути стъклото ще бъде като ново.

В случай, че драскотината не може да бъде премахната напълно по тези начини, по всяка вероятност ще трябва да смените стъклото или да се примирите с повредата.

Топ 9 стъкла за вашия дом

5. Силиконово лепило

Също така пукнатина в стъклото може да се заличи със силиконово лепило – което, всъщност, е доста дълготраен и надежден метод. За да направите това, смесете пенопласт, терпентин и ацетон, след което нанесете получената прозрачна смес върху пукнатината.

Как да избегнем повреда на стъклото?

За да избегнете драскотини по стъкло, трябва да се отнасяте към него много внимателно и да спазвате следните превантивни мерки:

- не отлепвайте замърсявания и стикери с нож или други остри предмети;

- измивайте прозорците само със специални течности, не почиствайте стъклото с абразивни прахове;

- отстранявайте лепящи ленти и лепкавите следи от тях не механично, а с течни продукти, съдържащи алкохол или ацетон;

- никога не използвайте вестници за почистване и полиране на стъкло.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес