Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Установено: Ето на какви градуси трябва да перете цветното пране

23 август 2022, 17:15 часа

Цветните тъкани придават свежест на дома и визията ви, но изискват специални грижи, за да не избелеят бързо и да не загубят очарованието и наситеността на нюансите. Ако боите са некачествени, цветовете лесно избледняват при пране в пералнята, а винаги съществува и рискът някоя от дрехите ви да изпусне цвят и да похабите всички останали, които сте пуснали в машината, боядисвайки ги необратимо. Ето защо въпросът на какви градуси следва да се пере цветното пране, както и трикове, свързани със съхраняване свежестта на цветовете, са от първостепенно значение, за да се наслаждавате по-дълго на цветните си дрехи и домашен текстил.

На какви градуси да пуснете цветното пране?

Това е въпрос, който всяка домакиня си задава, изправена пред пълната перална с цветни дрехи. Някои известни брандове, производители на перални машини, препоръчват прането на цветни дрехи да става с марна или дори със студена вода. Те са установили, че това съхранява цветовете свежи, наситени и ярки по-дълго, отколкото при пране на висока температура. Това особено се отнася за ярки и наситени цветове. Пастелните понасят и топла, но не гореща вода, докато най-ярките нюанси следва да се перат със студена. Имайте предвид обаче, че когато говорим за пералня машина и студена вода, то температурата е различна от студената вода от чешмата. Студената вода в програмата на пералнята далеч не е ледената от чешмата. Това е така, защото дори при програма със студена вода, машината добавя топла, за да се разтвори препарата за пране.

Как правилно да използвате сол за пране, без да това да навреди на пералнята ви

Ако по дрехите има петна и считате, че студената вода няма да се справи, обработете предварително петната и след това изперете. Или изберете по-дълъг цикъл на пране със студена вода. Като общо правило експертите се обединяват около идеята, че колкото по-ниски са градусите при цветното пране, толкова по-добре. Разучете внимателно програмите на своята пералня вкъщи и изберете възможно най-удачната, която съчетава минимална продължителност с възможно по-ниски градуси, ако дрехите нямат петна и сериозни зацапвания.

Прането на цветни тъкани със студена вода има и друго преимущество освен съхраняване на цвета – минимизира сметката ви за ток. Чудесна новина!

Още съвети как да предпазите дрехите от избеляване и оцветяване?

1. Сортирайте прането

Винаги сортирайте по цветове. Не пускайте жълти със зелени дрехи. Отделете една пералня за розово-червените нюанси, друга за тъмните – син, зелен, трета за жълто, бежово, тютюн. Така рискът дадена дреха да похаби прането намалява.

2.  Първото пране – на ръка

Вероятно изпирането на ръка не е най-приятното занимание. Но си спестете средства и нерви и го направете, когато говорим за първо пране на нова дреха. Ще проверите пуска ли боя, ще се освободите от излишната боя, ако пуска такава, ще предпазите другите си любими дрехи от съсипване и оцветяване. Заложете на сигурното и не пускайте нова дреха с други заедно в пералнята машина.

3.  Намалете температурата до минимум

Колкото по-ниска е температурата на водата, толкова по-дълго ще запазите цвета.

Хитри трикове за пране на упорити петна

4.  Специални препарати

Никога не използвайте прах за бели или черни дрехи при цветно пране. Те ще съсипят цветовете. Праховете за цветно пране не са просто маркетингов трик, а важна грижа за дрехите и тъканите.

5.  Четете етикетите

Винаги проверявайте какво почистване препоръчва производителя и перете според указанията. Ако трябва, сортирайте отделно тъкани, при които се позволява само пране на ръка или със студена вода без центрофуга.

6.   Обработвайте петната предварително

Вместо да пуснете всички цветни дрехи на дълъг цикъл с топла вода, отделете зацапаните, накиснете ги предварително, обработете петната на ръка с препарат за петна за цветни дрехи и тогава изперете на кратка програма. Така ще предпазите цветовете и ще съхраните дрехите като нови за по-дълго.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес