Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сложете кестени в пералнята и ще останете очаровани

20 юни 2023, 09:33 часа

Има време до есента, когато навсякъде ще има кестени. Но нека отсега видим защо кестени в пералня всъщност не е нещо толкова странно, даже напротив.

Истината е, че ако използвате кестени, прането ви ще бъде по-чисто, без да се налага да използвате допълнителна химия. Природата е изключително богата и предлага какви ли не ресурси, които може да използваме. Кестените са един от тях. С тяхна помощ може да си приготвите страхотен домашен перилен препарат. Той е подходящ за всички домакини, които предпочитат еко възможностите и искат прането им да е чисто и да сияе, без да ползват химия.

Дрехите, които никога не бива да перете заедно в пералнята

Може да си направите хубав перилен препарат от кестени, защото конските кестени всъщност са растения от семейство Сапунени. Те съдържат сапонини – естествени сапуноподобни вещества. Когато се използва перилен препарат, направен от кестени, не само прането ще бъде добре изпрано, но и ще се щади природата. В този алтернативен препарат няма дразнещи и агресивни субстанции. Ако през есента успеете да съберете голямо количество кестени, ще имате възможност да си направите достатъчно перилен препарат до следващата есен.

Как да си приготвите перилен препарат от кестени ?

Вземете 4-5 кестена и ги счукайте в хаванче, като предварително ги увиете в кърпа. След това сложете парченцата в буркан и сипете 100мл. вода. Оставете сместа да кисне в продължение на няколко часа. Разклатете буркана след известно време и ще видите, че се е образувала пяна. Прецедете кестените и сипете течността в друг буркан, който има винтова капачка. И вашият перилен препарат от кестени е готов. Това, което трябва да правите оттук-нататък е да добавяте от естественото ви перилно средство към всяко пране вместо течен препарат. Имайте предвид, че препаратът от кестени няма мирис и затова прането ви ще ухае просто на свежест. Ако все пак сте свикнали с някакъв аромат, може да добавите няколко капки етерично масло към течността.

Подправката, която всяка хитра домакиня слага в пералнята

Ако искате да си приготвите по-голямо количество перилен препарат от кестени, тогава използвайте повече и сложете повече вода.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес