Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ваната до пода: 8 начина да използвате шампоана си в ежедневието

20 октомври 2023, 20:44 часа

Шампоанът почиства скалпа от мръсотията и бактериите и кара косата буквално да пищи от чистота. Защо тогава не го използваме и за други цели - например за почистване на дома? Шампоанът е дори по-добър от много почистващи препарати, защото не съдържа вредни компоненти и се отмива лесно, което означава, че не разяжда повърхностите.

За кои кътчета на къщата шампоанът ще бъде най-добрият ви приятел?

За кухнята

Шампоанът разтваря мазнините по главите ни, а същото прави и с всички повърхности. Така че напоете с шампоан гъбата си и минете по повърхностите, микровълновата печка, печката и первазите в кухнята. След това изплакнете остатъците от шампоана с влажна кърпа.

За мивката

Шампоанът разтваря добре пастата за зъби и други типични петна по мивката. Между другото, шампоанът е подходящ и за огледалото - насапунисайте парцал, избършете огледалото и след това изплакнете.

5 типа шампоан, от които всяка жена се нуждае

За чешмата

Шампоанът може да почисти и полира всеки хромиран кран в дома ви. Нанесете остатъка от пяната върху смесителя след измиване на мивката или огледалото - това ще е достатъчно.

Защита на огледалото

Ще се изненадате, но шампоанът ще ви избави от основния дразнител в банята - замъгленото огледало. Така че, избършете огледалото си с кърпа с шампоан преди душ и изплакнете, когато приключите с къпането. 

За четките

Четките за руж, пудра, коректор и друга козметика са истински магнит за бактерии. Затова те трябва да се почистват веднъж на седмица и половина, а най-доброто средство за това е бебешкият шампоан. Затова изсипете малка капка върху четката си и разпенете косъмчетата. Защо бебешки шампоан? Основният аргумент е, че той не съдържа консерванти или алергени, които дразнят кожата.

Чести грешки при употреба на шампоани против пърхот

За пода

Разтворът с шампоан за коса почиства добре подове с плочки, теракот и линолеум - но не и паркет (шампоанът ще остави ивици по него). Затова изсипете една капачка шампоан в купа с топла вода и измийте пода както обикновено. Предимството на този метод е, че шампоанът има естествен мирис и по-безопасен състав (в сравнение с битовата химия). Това означава, че ще можете да ходите по пода без обувки и няма да вдишвате токсични изпарения. 

От петна върху тъкани

Шампоанът ще се справи дори с най-тежките мазни петна по килима, меката мебел, дрехите или покривката на леглото ви. Смесете шампоана с вода и нанесете върху петното с мека четка. Ако петното е малко, можете да използвате четка за зъби.

За полиране на кожа

Разтвор от вода и шампоан ще направи кожата на обувките и дивана ви блестяща. По-ефективен вариант е да смесите шампоана с вазелин и да го втриете в повърхността.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес