Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Малък трик да почистите завесите от прах, без да ги сваляте

20 март 2023, 09:43 часа

Обикновено домакините не перат завесите много често, ограничавайки се до две или три подобни процедури годишно.

Това наистина е напълно достатъчно, за да поддържате пердетата повече или по-малко чисти и свежи. Но какво ще стане, ако предишното пране е било сравнително скоро и завесите вече са станали прашни? Никак не е добре да оставяте завесите с праха по тях, тъй като при всяко местене, всичките прахови частици преминават във въздуха и след това попадат в белите ни дробове. Това не е ника полезно. Освен че ще увреди дишането, може да предизвика и алергична реакция.

Все пак има начин да не сваляте завесите от корниза и да овладеете положението както си висят. Не е необходимо да ги пускате в пералнята. Особено ако няма сериозно замърсяване.

Освен това не е необходимо да сваляте завесите. Можете да почистите материала от прах, без да полагате специални усилия.

Опитните домакини прилагат тези 7 неща, за да намалят времето за чистене

Използване на ракета

Ясно е, че ви трябва прахосмукачка. Но има проблем: устройството може да събира и да закача текстила на завесите.

Има обаче един лайфхак, който ви позволява да защитите материала от повреда. Достатъчно е да използвате ракета за тенис или бадминтон. Спортният инструмент трябва да се държи между четката на прахосмукачката и завесата. В началото може да ви се стори малко сложно, но бързо ще овладеете този трик.

В този случай прахът ще се отстрани от завесата и тъканта няма да се засмуче от прахосмукачката.

Никога не правете това при чистене, може да засегне ЗДРАВЕТО ви

Други възможности

Но какво ще стане, ако нито домакинята, нито членовете на семейството обичат спорта, така че в къщата няма ракети?

Няма проблем! И в този случай има изход. Марлята ще дойде на помощ. Или найлонов чорапогащник. Достатъчно е да поставите някой от тези материали върху вакуумната тръба и да го фиксирате с еластична лента.

Ефектът е същият като при използването на тенис ракета: пердетата се почистват от прах и не се засмукват с прахосмукачката.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес