Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-бързо да приключим с досадното миене на съдове?

07 декември 2023, 10:33 часа

Безспорно миенето на съдове е сред най-досадните домакински задължения, които всяка домакиня би си спестила с удоволствие. Не всеки дом разполага обаче с мияна машина, а и съдовете не се озовават в нея сами. Дори да разполагате с този помощник, ще трябва да премахнете остатъците от храна, преди да поставите съдовете в машината, както и да имате търпението да изчакате да съберете нужния брой съдове за един цикъл.

Домакините, които не могат да си позволят това поради различни причини – малък брой членове на семейството, съответно малък брой съдове за миене на ден, недостатъчни за миялна машина, малък бюджет, липса на място за поставяне на този домакински помощник и т.н., трябва да отделят от времето си и да измият съдовете на ръка. Как досадното миене на съдове да приключи най-бързо и лесно, за да споделите вечерта със семейството и книга в ръка, а не на мивката? Вижте хитрите трикове, които правят миенето по-бързо.

Как да измиете съдовете по-бързо: 6 прости правила

Бързо миене на съдове – вижте трикове и съвети, които ще ви улеснят

1.       Действайте незабавно

Приключили сте с вечерята или обяда, но отлагате миенето на съдовете и предпочитате да прекарате време с децата, да изгледате един филм или да прочетете книга? Смятате да ги измиете по-късно, преди сън. Или на другата сутрин. Допускате грешка. Остатъците от храна засъхват по чиниите и това прави миенето по-бавно, по-трудоемко, изискващо повече триене и време. Доказано ще приключите досадното миене на съдове по-бързо, ако веднага след хранене ги измиете. Така те няма да са засъхнали и ще ви е нужно само бързо изплакване и капка препарат на гъбата.

2.       Не пестете от препарата

Не, нямаме предвид да слагате голямо количество. Напротив. Ако прекалите с препарата, ще ви отнеме време да изплакнете добре съдовете, тоест това няма да направи задачата ви по-бърза и лесна. Не пестете при избора на качествен бранд обаче. Колкото по-ефективен и качествен е избраният от вас продукт за миене на съдове, толкова по-бързо ще приключите с това досадно домакинско задължение.

3.       Не работете на парче

Повечето домакини мият съд по съд. Ръцете ви обаче също са с пяна от гъбата, с която миете съдовете. Така след всеки един съд ги миете, което отнема време. Вместо това първо насапунисайте всички съдове и след това преминете към изплакване. Така ще съкратите времето за миене на съдове наполовина, а понякога и още по-осезаемо.

4.       Спестете си бърсането

Ако не ви трябват излъскани чаши за луксозен ресторант, може да пропуснете бърсането на съдовете. Снабдете се с голяма сушилня и оставете да изсъхнат на стайна температура. Полирането също не е задължително, ако не виждате огромни видими петна върху приборите и съдовете. Така спестявате до 1/3 от времето, необходимо за тази домакинска дейност.

5.       Използвайте гореща вода

Естествено, че не толкова гореща, че да изгори пръстите ви, но достатъчно топла, за да измива бързо и ефективно. Правилото за миене на съдове с гореща вода важи особено за онези, които са престояли в мивката и имат засъхнала храна. Горещата вода отмива ефективно и мазнините. Тя допринася и за по-бързото съхнене на съдовете. Горещата вода се изпарява по-бързо от студената вода, с което се съкращава времето, нужно за съхнене на съдовете. За да може да изтърпите възможно най-високата температура на водата, използвайте ръкавици, докато миете съдовете.

Как да изберем най-добрата гъба за миене на съдове?

6.       Потърсете помощ от солта

Тази подправка е изключително полезен помощник за мръсните съдове със засъхнала мазнина и храна. Тъй като солта е едновременно естествено абсорбираща и абразивна, без да е прекалено груба за съдовете, тя е чудесен метод за премахване на натрупаната мазнина дори от тенджери и тигани.

7.       Накиснете за час мръсните съдове

Ако сте пропуснали да измиете съдовете веднага след хранене и остатъците от храна са засъхнали върху тях, накиснете ги в мивката, пълнейки ги с вода. Пригответе си и гъба с телена част, за да може да си спестите голямото търкане с мека гъба.

8.       Намерете помощници

Включете децата в тази неприятна задача, превръщайки я в приятна игра – състезание кое дете първо ще подсуши измитите съдове не само ще научи малките на трудолюбие и навици, но и ще прекарате време заедно, вършейки нещо полезно за семейството. Само внимавайте да не счупят всички съдове. Ако най-скъпият ви сервиз е в мивката, пропуснете този съвет, за да не ви струва скъпо помощта.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес