Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разберете дали използвате твърде много перилен препарат

29 май 2024, 09:09 часа

Нашето общество живее според мантрата „повече е по-добре“. Повече дрехи, повече десерти, повече ваканции - каквото и да е. Така че естествено, когато смятаме колко перилен препарат да използваме, приемаме, че повече перилен препарат е по-добре, за да направим дрехите си свежи и чисти.

Е, това не е съвсем така. Въпреки че изглежда логично, че повече пяна ще означава чисти дрехи, всъщност обратното е по-вярно.

Какво казват експертите?

Още: Ето какво се случва, ако НЕ перете сутиена си

Лора Джонсън, анализатор в изследванията и разработките в LG Electronics, която произвежда перални и сушилни, казва:

„При всички почистващи препарати избягвайте да използвате твърде много. Това може да създаде твърде много пяна, което води до по-голямо използване на вода и може да доведе до натрупвания в пералнята, които на свой ред да причинят проблеми с миризмата.“

Колко препарат за пране да използвате?

Подобно на други компании, производителите на перилни препарати искат да увеличат продажбите си. Обичайна стратегия е да се препоръча използването на повече препарат от необходимото.

Още: Много хора НЕ използват капсулите за пране правилно - последствията могат да бъдат сериозни

Знаем, че високоефективните перални машини намаляват потреблението на вода, енергия и перилен препарат. С нарастването на популярността на многофункционалните уреди - пералня и сушилня в едно, хората използват по-малко перилен препарат от всякога. В допълнение, самите машини стават все по-големи, с капацитет за пране на огромни количества дрехи с едно зареждане. Това означава, че семействата имат по-малко цикли. Всичко това е страхотна новина за повечето домакинства, но не толкова добра за продажбите на перилни препарати. Така че е добре да си здадем въпроса - компаниите увеличават ли ненужно препоръчителните дози? Може би.

Капсули: Поставете по една на цикъл за всеки тип машина

Прах за пране: Стандартните перални машини имат нужда от ¼ мерителна чаша. Ако имате работа със сериозна мръсотия, използвайте 1/2 чаша.

Още: Лесен трик, с който прането ще изсъхне само за няколко часа

Течен перилен препарат: Използвайте 2 с.л. за стандартна пералня и 2 ч.л. за половин пералня.

Признаци, че използвате твърде много перилен препарат

Обърнете внимание на току-що изпраното пране. Ако мокрите ви дрехи са малко мазни, лепкави или сапунени, вероятно усещате остатъци от перилен препарат. Това е издайнически знак, че използвате твърде много продукт. Използването на твърде много перилен препарат също може да накара дрехите ви да миришат странно, защото филмът, който създава върху дрехите, всъщност може да улови миризми и бактерии.

Друг сигнал, че прекалявате с дозирането - мокри дрехи, които се усещат твърди, цветни дрехи, които са загубили своята жизненост, и бели дрехи, които са станали почти бели или сиви. Ако се сблъсквате с нещо от това, вероятно се дължи на вашия перилен препарат.

И накрая, най-големият червен флаг от всички: Ако вашата високоефективна пералня мирише лошо, на мухъл, това вероятно е защото препаратът се е натрупал с времето. И ако това се случи, ще трябва да почистите пералнята си със сода за хляб или оцет, преди да пуснете следващ циък;.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес