Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнем неприятната миризма на риба?

08 април 2022, 12:50 часа

Рибата е една от най-полезните храни, която често присъства на нашата маса. Приготвена на фурна или пържена, има много варианти и ястия, които можем да приготвим с нея. И колкото и да я обичаме често се въздържаме да я приготвяме вкъщи по една единствена причина, а това е неприятната миризма, която оставя по съдовете, приборите и ръцете ни. Знаете ли обаче, че има няколко прости трика, които можете да приложите, за да премахнете миризмата й и кои са те?

Няколко трика за премахване на миризма от риба

Лимон

Лимонът е сред цитрусовите плодове, който се използва освен за почистването на различни петна, но и за премахването на неприятни миризми. Той е идеален и когато чистите и готвите риба. Него можете да използвате, за да изчистите приборите, като за целта трябва да го разрежете на две и с едната половинка да ги натъркате хубаво, да го оставите да подейства за 20 минути и след това да измиете с препарат за съдове. С лимона натъркайте и ръцете си, за да премахнете миризмата на риба и от тях.

Домашният препарат за почистване на килими, който изуми милиони хора

Оцет

Оцетът е другият продукт, с чиято помощ ще постигнете същия ефект. Накиснете в разтвор от оцет и вода всички прибори, които сте използвали, за да почистите и обработите рибата, оставете да подейства за няколко минути и след това ги измийте. Така ще премахнете миризмата, но и ще ги предпазите от ръждясване. Ако и ръцете ви миришат на риба, натъркайте ги с малко оцет и след това ги измийте добре.

Прясно мляко

Може би не знаете, но млякото също е сред продуктите, които могат да премахнат неприятната миризма на риба. Прсто трябва да накиснете всички прибори и чинии в малко прясно мляко, да ги оставите така за 10-15 минути и да ги измиете. Благодарение на казеина в него, миризмата ще изчезне много бързо. Освен приборите в мляко е добре да накиснете и ръцете си - така освен, че ще отстраните миризмата, но и ще ги направите по-меки.

Топ триковете за почистване на фурната без препарати, които винаги работят

Портокалови кори

Портокаловите корички са с много силен и много приятен аромат. С тяхна помощ можете да премахнете миризмата на риба от своите прибори. Как ли? Като ги нарежете и ги пуснете във вряща вода, за да получите една ароматна цитрусова вода, която ухае прекрасно. С нея залейте всички използвани прибори, оставете да постоят така за няколко минути и след това ги измийте.

Сол

Ръцете си можете да измиете и с препарат за миене на съдове и после да ги разтъркате с малко сол. Изплакнете добре и от миризмата на риба няма да има и следа.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес