Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избелване на пердета със сода - за искряща чистота

23 януари 2023, 16:11 часа

Избелване на пердета в домашни условия. Изборът на средства в зависимост от вида на тъканта. Рецепти за приготвяне на избелващи разтвори на базата на сода.

Нищо не освежава интериора така, както мекият, ослепителен ярко бял тюл. С течение на времето обаче белият цвят избледнява, придобива сив или жълт оттенък - уличният прах и слънчевата светлина, цигареният дим и кухненските изпарения вършат своята работа.

Дори след едно, две, три измивания – не излизат? Тюлът не изсветлява, а напротив, става опушен. Какво правят опитните домакини, когато искат да накарат тюла да заблести отново? Отговорът е прост: те избелват с помощта на доказани народни рецепти.

Сложете това в пералнята и ще получите искрящо бели пердета

Сода

Достоен и в същото време напълно евтин начин за избелване на пердета у дома е със сода. Подобно на солта, тя винаги е в кухнята - можете да върнете блясъка на старите завеси по всяко време. Използвайте я като допълнителен агент за предварително накисване на пердетата преди машинното пране. Прави се лесно: на 4-5 литра вода добавете 50 г прах за пране и 1 с.л. сода. Разбъркайте, докато зърната на праха се разтворят напълно и накиснете тюла в получения състав за 20 минути. Прехвърлете в пералнята, измийте както обикновено и изплакнете добре.

Ако няма достатъчно време за допълнително накисване на пердетата, можете да ускорите процеса, като комбинирате избелване с машинно пране. За най-добър резултат е препоръчително да изтръскате тюла от прах и от отпадъци, внимателно да го сгънете на няколко слоя и едва след това да го заредите в барабана. Важно е в същото време в пералнята машина да не остане случайно забравено нещо, което може да оцвети пердетата.

Ето какво да добавим към прането за избелване на пердетата до блясък!

Содата се счита за най-ефективна и безопасна за тъканите. Добавя се в отделението за перилен препарат (в количество 1 супена лъжица сода) и се извършва редовен цикъл на пране на режими Деликатно, Нежно или Ръчно пране. Температурата на водата не трябва да надвишава 30 ° С, а скоростта не трябва да надвишава 400. Повишаването на температурата ще има обратен ефект - тюлът ще пожълтее, а високата скорост на въртене просто ще разруши структурата на тъканта. Но при пране добавете 1 с.л. оцетът не само няма да навреди на тюла, но ще му придаде ослепително омагьосващ блясък.

Да избелите тюл у дома, без да харчите много пари и усилия, е съвсем реалистично. Няколко часа и възхитително бял тюл отново ще украси прозорците, изпълвайки интериора със светлина и комфорт.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес