Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 места в дома, които могат да се почистват с лимонена киселина

09 октомври 2022, 12:00 часа

Лимонената киселина може не само да подобри вкуса на ястието, но и да почисти половината къща.

1. Бижута и прибори от сребро

Сребърните предмети потъмняват с времето. Лимонената киселина бързо се справя с черната плака. За целта разтворете съдържанието на едно пакетче лимонтузу в 1 чаша вода, загрейте сместа и спуснете гривната или сребърните лъжици вътре. Извадете след 30 минути и изсушете с мека хартия. Ако останат тъмни петна, повторете процедурата, като увеличите концентрацията.

2. Хромиран кран

Варовикови отлагания се образуват по водопроводната инсталация поради твърдата чешмяна вода. За "лимона" това не е проблем, той ще накара всеки метал да блесне. Смесете пакетче лимонтузу с вода, докато стане каша. Размажете кашата с гъба, натъркайте, оставете за 2-3 минути, после отмийте обилно с топла вода. При силно замърсяване увеличете времето на експозиция до 30 минути. 

3. Вътрешните стени на чайника

Чешмяната вода образува котлен камък при нагряване. Налейте в чайника вода до горе, изсипете 2 пакетчета лимонена киселина, изчакайте да заври, 20 минути след изключване на котлона, вземете гъба и изтъркайте стените с абразивната страна. Няколко манипулации - и чайникът ще бъде като нов.

5 изпитани бабини метода за почистване на прозорците

4. Пералня

Котлен камък, плесен и варовик също се образуват вътре в пералнята (на нагревателния елемент, вътре в тавата, по стените). Необходимо е вътрешните части да се почистват от мръсотия и миризми веднъж месечно. Лимонената киселина може да помогне по този въпрос. Изсипете 2 препълнени с.л. лимонтузу в барабана или в чекмеджето за прах, включете най-дългата програма с максимална температура. Такова измиване ще премахне котления камък и неприятната миризма.

5. Душ кабина

Прозрачните прегради бързо губят своята привлекателност поради варовикови отлагания. Разредете пакетче лимонтузу в две чаши вода, намокрете с вода стените и ги полейте с киселинен разтвор от спрей бутилка. Оставете продукта за 5-7 минути, изтрийте със суха кърпа. При по-сложни случаи ще трябва да повторите манипулациите няколко пъти.

7 невероятно лесни трика за почистване на различните повърхности у дома

6. Микровълнова печка

Мазнините от храната се утаяват по вътрешните стени. В идеалния случай мръсотията трябва да се отстрани незабавно, защото се образува плака с неприятна миризма. Но ако процесът е оставен на случайността, използвайте лимонена киселина при почистване. Сложете вода в дълбок съд и разтворете едно пакетче лимонтузу. Изберете мощен режим, доведете разтвора до кипене. Парата ще омекоти мазнината, а киселината ще ви отърве от лошата миризма.

Какво не може да се изчисти с лимонена киселина?

Продуктът не става за всякакви повърхности. Не почиствайте предмети от естествен камък, мед и нейните сплави. Киселината реагира химически с тези материали, като ги разрушава и окислява.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес