Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 грешки, които вероятно допускате при дезинфекция с белина

22 юли 2022, 14:50 часа

Белината може да се окаже полезна за дезинфекция на помещенията. Има някои правила, които обаче трябва да се спазват. Вижте 3-те грешки, които често се допускат и нищо чудно и вие да ги правите без да го осъзнавате.

За дезинфекция разредете белината с вода

Може да ви изглежда само като добавяне на вода към белината, но всъщност това е най-важната стъпка за дезинфекция. Белината е по-ефикасна при убиването на микроби, когато е разредена, отколкото ако се използва директно от бутилката.

Ако използвате за почистване на твърда повърхност, като дръжката на вреда, то можете да използвате тази схема за разтвор: смесете 5 супени лъжици (⅓ чаша) белина с 4 л вода или ако имате нужда от по-малко количество разтвор за третиране на по-малка повърхност, 4 чаени лъжички белина с литър вода. Друга важна подробност е да оставите поне 1 минута време за контакт между повърхността и белината, а също така и да вентилирате добре помещението.

Изненадващи приложения на белината в домакинството

Не поставяйте белината в спрей бутилка

Ако преместите разтвора в бутилка с пулверизатор, то това може да доведе до ръжда по механизма и следователно да намали ефикасността на препарата. Ако използвате белина, то я приложете на мек парцал и така я нанесете върху повърхността.

Спрейовете да почистване, които са с белина, са изработени по специален начин. Механизмът е направен така, че да не се поддава на химическите елементи и следователно да ръждяса. Това не се случва с обикновените бутилки, които се продават по домашните употреби.

Трябват ви само 2 съставки и ще забравите за белината при прането на дрехите

Не използвайте предварително приготвен разтвор

Белината в разреденото си състояние е далеч по-неефикасна. Затова не използвайте предварително приготвен разтвор, а за всяко почистване си пригответе на момента. Разредената белина може да се разгради поради повишаване на температура, осветяване или замърсяване, което води до разпадане на активната съставка на сол и вода.

Дори концентрата не може да се използва дълго. Ако отворите шише, то трябва да го приложите до три месеца, а след това се изхвърля. Разбира се, няма как да помните кога за последно сте използвали отворената белина. Поради тази причина добра практика е да отбелязвате датата на отваряне с маркер. Така можете лесно да си направите сметката колко време е минало и дали си струва да използвате тази белина.

Белината си остава ефективен начин за почистване, но трябва да се използва правилно. За целта винаги следвайте упътванията на производителя. Обикновено на тях ще намерите същата информация и препоръки, които и ние споменахме тук. Така ще можете да дезинфекцирате и освежите дома си по всяко време на годината и то по евтин и ефикасен начин.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес