Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Във Виетнам изчезват хора, които критикуват местен производител

13 февруари 2024, 16:54 часа • 10107 прочитания

Критиците на местния автомобилен производител VinFast започнаха да изчезват във Виетнам. Първият тях е Сони Тран - учител, който се изказа негативно за марката и нейната компания майка Vingroup. Той публикува новини за производството и финансовите дела на VinFast, както и за връзките с индийската Tata Technologies, но внезапно спря да отговаря на коментари и съобщения.

От VinFast не отричат, че властите може да са замесени в случая. Съобщава се, че в средата на декември трима цивилни полицаи са отвлекли Тран от кафене посред бял ден. Оттогава той не се е появявал. Според източници, вината за това е именно неговата критика към VinFast - най-голямата автомобилна компания във Виетнам.

VinFast е частна фирма, но въпреки това държавата пази нейните интереси. В публикациите си Тран твърди, че индийската Tata Technologies има по-голямо участие в разработването на автомобилите, отколкото твърди VinFast, и обвини компанията, че лъже за приходите си. Учителят черпи информацията си от публични финансови документи.

Още: Големият съперник на Tesla е заплашен с фалит

Според информации изявленията на Тран може да попаднат в неясния „раздел 331“. Този закон ви позволява да бъде обвинен всеки, който „злоупотребява със свободата на словото, за да накърни интересите на държавата, организациите и хората“.

VinFast вече обяви, че няма право да се намесва във въпроси от юрисдикцията на властите. Съдебен документ гласи, че Тран е бил призован от Министерството на обществената сигурност, „за да отговори на въпроси, свързани с жалбата на Vingroup“.

Виетнамска марка стъпва на още пазари в Европа

Тран не е единственият виетнамец, който се сблъсква с проблеми, след като критикува VinFast. Преди две години YouTube блогърът GogoTV се оплака от качеството на своя VinFast Lux SA 2.0. Автомобилната компания съобщи за това на полицията. През януари 2022 г. делото приключи и GogoTV изтри злополучното видео.

Най-големият виетнамски производител получава нелицеприятни отзиви както у дома, така и в други държави, като това се отнася за качеството на автомобилите му. Въпреки проблемите марката планира да се разшири в САЩ и да построи завод в Северна Каролина.

Още: Поляци ще правят кросоувър с китайска помощ

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес