Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

VW Golf R: мокрият сън на мнозина

17 октомври 2015, 11:03 часа • 12210 прочитания

Ще излезем от клишето „Перник“, но без съмнение Golf R е мечта за хардкор феновете на модела и марката. Те имат шанса да се докоснат до него на щанда на марката в залите на Интер Експо Център, където с пълна сила вече тече Автомобилен салон София 2015.

Volkswagen има дълга и много успешна история в нишата на т. нар. горещи хечбеци. Освен предишния Golf R, VW има в порфолиото си две поколение R32. Да, не споменаваме GTI, защото сякаш е излишно, но R е този, който стои на върха.

 

И не само със своите 300 „коня“. А и с факта, че еблагодарение на 5-ото поколение Haldex е способен да пренася до 100% от мощността си към задната ос, макар задвижващи да са двете.

 

Golf R се задвижва от 2,0-литров двигател с турбо, генериращ 300 к.с., което е с 30 к.с. повече от предишното поколение. В комбинация със 7-степенна DSG скоростна кутия с два съединителя, автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,9 секунди, а с 6-степенната „ръчка“ същото упражнение отнема 5.3 секунди. Адаптивните амортисьори пък са получили допълнителен режим Race, при който окачването става максимално твърдо, като освен това се оптимизират работата на DSG-трансмисията и отзивчивостта на педала на газта.

 

Но е само акцент от цялата експозиция на марката. Volkswagen показа на щанда си цели четири премиери. Новото поколение Touran, който е бестселър в сегмента в Германия, има увеличена обща дължина с 13 см и разполага с до 19% по-икономични двигатели. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо и новото поколение на Passat Alltrack. Моделът ще се предлага с един турбобензинов и три турбодизелови двигателя, като мощността им варира от 150 до 240 к.с. Компания на щанда им правят новата, шеста генерация на емблематичния модел Transporter и компактния градски ван Caddy. При него прави впечатление новото поколение дизелови и бензинови двигатели със сериен пакет BlueMotion Technology, както и новия TGI агрегат на природен газ. На щанда ще видите още високопроходимия Touareg GP, вечният любимец Beetle Sport, както и CC Sport Spirit.

Снимки: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес