Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen произведе последния седан Passat

26 януари 2022, 15:04 часа • 25868 прочитания

Още един легендарен модел отива в историята – от поточната линия на Volkswagen в завода в Читануга (щата Тенеси, САЩ) слезе последният седан Passat. Моделът се задържа на конвейера няколко десетилетия, но сега ще освободи производствени мощности за електрическия кросоувър ID.4, чието производство в този завод ще стартира до края на годината.

В Европа производството на седана Passat завърши още в края на 2021 година, но Volkswagen ще продължи да предлага комби-версията на модела – Variant. В компанията продължават да смятат, че европейските потребители имат интерес към комбитата и затова ще се опитат да задържат този вариант на конвейера още известно време.

Седанът Passat ще продължи да се произвежда единствено в Русия (заедно с комбито), но тази версия е само за местния пазар и не се предлага в други държави, тъй като има различни технически характеристики и двигатели.

Така един от най-популярните модели в историята отива в пенсия, след като се задържа на конвейера близо 50 години. За заместник на Passat може да се счита лифтбекът Arteon, който технически до голяма степен повтаря седана. Той ще се задържи в производство още в известно време, а в началото на 2023 г. Volkswagen ще предложи напълно нов модел от този клас.

Това ще бъде изцяло електрически седан, който ще получи името Aero. За него вече е известно, че ще бъде изграден на модулната платформа на Volkswagen за превозни средства, задвижвани изцяло на ток. Стандартният модел ще се предлага с един електромотор, но напълно възможно е на по-късен етап да се появи и в версия с два мотора, която съответно ще бъде със задвижване на четирите колела.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес