Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Volkswagen отбеляза юбилея на една икона

01 март 2021, 13:40 часа • 2811 прочитания

Една легенда празнува юбилей - така определиха от Volkswagen премиерата на новия Golf GTI Clubsport 45, който излиза на пазара през този месец. Поръчки за модела ще се приемат от следващата седмица, като в Германия специалният хечбек ще струва 47 790 евро.

Първата версия GTI на VW Golf излиза през 1976 година, като по това време едва ли някой е предполагал, че тя ще предизвика огромен фурор на пазара. Компанията планира да произведе само 5000 бройки от модела, но интересът е толкова голям, че до наши дни са продадени близо 2,3 млн. бройки от всички поколения на хечбека.

Сега Volkswagen отбелязва 45-ия рожден ден на своя емблематичен модел с юбилейния GTI Clubsport 45, който разчита на бензинов турбомотор с обем 2,0 литра и мощност 300 к.с. Новата версия се различава от стандартния Golf GTI не само по допълнителните 55 к.с. на двигателя, но и по специалните настройки. Тя получава и допълнителен режим на движение Special, предназначен за каране на писта.

Акцентите във външното оформление на версията Clubsport включват по-големи предни въздушни отвори (осигуряващи по-интензивен поток от свеж въздух към двигателя TSI), специално проектиран спойлер в задната част на покрива, който гарантира по-добра обтекаемост и по-голяма аеродинамична сисла на притискане, както и отделно разработена спортна изпускателна система.

Clubsport 45 на свой ред предлага по-богато оборудване. Външният дизайн впечатлява с изключителното черно лаково покритие на покрива, съчетано с черен спойлер в задната част, напомнящии отдаващи почит на рамкираното в черно задно стъкло на първия Golf GTI.

Пакетът Race, който е неразделна част от юбилейния Golf GTI Clubsport 45 и се предлага ексклузивно само при него, включва 19-цолови алуминиеви джанти Scottsdale с черно гланцово лаково покритие и тънка декоративна ивица в Tornado Red по диаметъра. Има още спортна изпускателна система и премахване на електронното ограничение на максималната скорост (максималната скорост на версията Clubsport е ограничена до 250 км/ч).

Надписът върху праговете и добавеното към обозначението на модела върху задния капак число „45“ засилват впечатлението за изключителности динамика. Серията Clubsport 45 включва и матрична система IQ.Light на предните LED светлини с червената декоративна лента, която отдавна се е превърнала в характерна черта на всички версии на GTI.

Интериорът на юбилейния модел се отличава и с редица други класически и емблематични за GTI детайли като надписите GTI върху облегалките на първокласните спортни седалки отпред. Емблемата с числото „45“ върху централната спица (на 6 часа) на свой ред добавя характерен акцент към оформлението на мултифункционалния спортен волан.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес