Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трябва ли да се сменят свещите, ако колата се използва рядко?

16 декември 2022, 17:09 часа • 3694 прочитания

Графикът за поддръжка на всеки автомобил предвижда смяна на консумативи при достигане на определен пробег. Но някои компоненти трябва да бъдат сменени не само в зависимост от изминатото разстояние, но и от експлоатационния живот. Стандартният интервал за такива случаи е една година.

Запалителните свещи осигуряват запалване на гориво-въздушната смес, чиято ефективност на горене определя мощността, ефективността и стабилността на двигателя с вътрешно горене. Ако има проблеми със стартирането на двигателя или той започне да прекъсва и в кабината се появи миризма на гориво, тогава трябва да се провери състоянието на запалителните свещи. Пукнатини, наранявания или сажди върху свещите показват необходимостта от подмяна.

Никеловите свещи се сменят средно на всеки 15 - 20 хиляди километра. Платинените и иридиеви свещи обикновено изминават 60 - 80 хиляди километра. Срокът на експлоатация може да варира в зависимост от условията на работа и състоянието на двигателя.

Ако машината се използва рядко, е необходимо да се съсредоточите върху визуалното състояние на свещите. Особено ако колата се съхранява във влажни условия. Експерти са категорични, че не струва да се сменят свещи с малък пробег, ако електродът не е износен и двигателят работи стабилно.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес