Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трите основни начина за пестене на гориво (и на пари)

02 март 2023, 09:22 часа • 3933 прочитания

Цената на горивото скочи значително в последно време, което удря и по джоба на шофьорите, особено на тези, на които им се налага да карат повече. Има обаче прости и много ефективни начини за избягване на високи разход, което води и до спестяване на немалка сума пари, категорични са експерти.

Първи метод – намалете броя на ненужните пътувания.

Няма нужда да ходите до магазина, който е на 500 метра от дома ви. По-добре се разходете пеша, което е полезно и за здравето, а спестеното гориво може да бъде използвано за някое наистина важно пътуване, което няма как да избегнете.

Втори метод – изберете оптималните маршрут и време.

Планирането е много важно при пътуване, дори то да не е на голямо разстояние, а само в рамките на града, например. Избягвайте задръстванията, в които ще загубите не само време, но и гориво. При пътуване в провинцията през уикенда потегляйте рано сутрин, преди да са се образували „тапи“ на изходите на града. И задължително – не оставяйте връщането си за неделя вечерта, защото тогава на влизане в града задължително ще има задръствания.

Трети метод – променете стила си на шофиране.

Начинът на шофиране е особено важен за разхода на гориво, което означава, че ако го промените, ще спестите пари. Не натоварвайте прекалено двигателя с резки ускорения и спирания. Този стил натоварва сериозно задвижващия агрегат на автомобила ви, което води не само до по-висок разход, но и до евентуални бъдещи повреди, чието отстраняване също е доста скъпо. Проведени тестове показват, че промяната на обичайния стил на шофиране може да спести от 10 до 30% от изразходваното гориво, което не е никак малко.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес