Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Toyota готви революционен електромобил

26 юли 2017, 11:20 часа • 10234 прочитания

Японският производител Toyota разработва електромобил с нов тип акумулатори, които ще се завърждат напълно само за няколко минути. Продажбите на този автомобил ще стартират през 2022 г., съобщава агенция Reuters, която се позова на японското издание Chunichi Shimbun.

Моделът ще бъде изграден нанапълно нова платформа. Електрическите мотори на колата ще се зареждат от батерии с твърди тела, чието пълнене ще отнема минимално време. В момента повечето електромобилите са оборудвани с литиево-йонни батерии, които при използването на специални станции се зареждат до 80% за около 20-30 минути.

Засега от Toyota отказват коментар на информациите за бъдещия си електрически модел, но признават, че ще изпобзват различен тип батерии от 2022 г. Компанията в момента активно работи върху цяла гама напълно нови електромобили, като първият от тях ще дебютира в навечерието на олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Японската компания вече обяви, че има намерение през 2050 г. напълно да се откаже от производството и използването на автомобили с традиционните бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене. За да стане това, Toyota трябва да създаде именто нов вид батерии, тъй като сегашните предлагат максимален пробег от около 400 км. А това е крайно недостатъчно, за да се мисли за пълно отказване от двигателите с вътрешно горене.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес