Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Subaru продаде 1 млн. от най-безопасните коли

19 декември 2016, 14:15 часа • 10562 прочитания

Японският производител Subaru обяви, че е достигнал 1 млн. продажби на своите автомобили, оборудвани с технологията EyeSight. Това е първата в света система за превантивна безопасност на основата на стереокамери. Оборудваните с нея автомобили попадат с 61% по-рядко в катастрофи на пътя от тези коли, при които системата отсъстват, твърдят от компанията. А специалистите от японския институт по анализ на аварийните ситуации ITARDA са категорични, че челните сблъсъци при машините с функцията EyeSight се случват 84% по-рядко от тези Subaru-та, които са лишени от тази опция.

Самата система действа с работи с алгоримът, който е основан на обработката на изображение от цветните тризмерни стереокамери. При тях умните асистенти се задействат само в случай на поява на препятствие на пътя, като с тяхна помощ автомобилът спира напълно, като не напуска лентата на движение. Заедно с електрониката работи и адаптивният круиз-контрол, който позволява да се държи безопасно разстояние до движещия се отпред автомобил.

Възможностите на EyeSight могат да бъдат разширени значително, като включват полуавтономна система на управление, система за автоматично паркиране, както и електронен пилон за движение в задръствания. Тези функции обаче са достъпни и за моделите на почти всички големи европейски, американски и азиатски производители.

Целият комплекс за безопасност доскоро се предлагаше като опция за моделите на Subaru, но от тази година с него са оборудвани моделите Outback във версия Liberty плюс Forester в модификациите 2.5i-S и XT Premium. Всички версии на комбито Levorg също разполагат с EyeSight, а се очаква тя да влезе в оборудването на следващите генерации на XV и Forester, които ще се появат през втората половина на 2017 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес