Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Швейцарци показаха кола, кръстена на знаменит художник

09 юни 2022, 16:45 часа • 2160 прочитания

Компанията Picasso Automotive представи окончателната производствена версия на своя дебютен модел. Това е спортен автомобил, наречен 660 LMS, който ще се произвежда в ограничена серия от 21 броя.

Преди време този модел носеше името PS-01, но беше само прототип. Серийното изпълнение е променено – като вече не е толкова радикално, но в същото време има вид на завършен и добре разработен продукт.

Основната характеристика на суперколата е ниското тегло. Благодарение на много широкото използване на въглеродни нишки, автомобилът тежи само 980 кг. Създателите му твърдят, че единичните странични панели от въглеродни влакна са най-големите в автомобилната индустрия.

Серийният Picasso 660 LMS е оборудван с двигател с мощност 660 к.с., което става ясно и от името. Моторът се произвежда от италианската компания Autotecnica Motori, която досега беше известна със създаването на състезателни агрегати. Тя е тази, която доработва двигателите за някои спортни коли на Alfa Romeo.

Новият двигател е 3,0-литров V6 оформление, като е проектиран по правилата за състезания за издръжливост LMDh, но също така осигурява по-голяма издръжливост. За Picasso се използва състезателната версия с турбокомпресор, която е леко дефорсирана (оригиналът развива 680 к.с.). Ще има и хибридна версия с допълнителен електромотор и обща мощност от 850 к.с. Предвижда се и атмосферен от 460 к.с., като този мотор се използва в болидите от Формула 3.

Отличителна черта на Picasso 660 LMS е неговата усъвършенствана аеродинамика. При максимална скорост от 315 км/ч, притискащата сила достига 960 кг, като удвоява натиска на спортния автомобил върху пътя. Цената на моделите стартира от 800 000 евро.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес