Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предно или задно предаване – кое е по-опасно прези зимата?

09 януари 2023, 07:40 часа • 11062 прочитания

По-голямата част от леките автомобили в България са оборудвани с предно задвижване и най-вероятно това е една от причините много хора да вярват, че този тип превозни средства са по-добрият избор особено при шофиране в зимни условия. Експертите на NJcar обаче опровергават това твърдение, като обясняват защо карането на кола с предно предаване през зимата е по-опасно от кола със задно предаване.

При хлъзгави пътища превозните средства с предно задвижване могат да ускоряват по-ефективно, но страдат от проблеми с лошото управление. Поради това при високи скорости те стават опасни за собствениците си.

При задното предаване е обратното. Неговата вродена склонност към поднасяне действа като предпазител, който предотвратява активното ускорение. Да, и реакциите на водача при поднасяне са правилни на инстинктивно ниво.

За да предотврати поднасяне, водачът на автомобил със задно задвижване трябва само да свали крака си от педала на газта, докато водачът с предно задвижване, напротив, трябва да натисне газта, за да „вкара“ колата на пътя.

Задвижващите предни колела са склонни към превъртане, което допринася за влошаване на управляемостта на машината. В резултат на това при добра динамика на ускорението автомобилите с предно задвижване се въртят много посредствено. Скоростта е по-висока, а управлението е по-лошо. Ето защо инцидентите са толкова чести, когато кола с предно предаване излита от пътя на завой.

Оказва се, че дори за неподготвен шофьор колата със задно задвижване е по-лесна за излизане от плъзгане, отколкото с предно задвижване. Освен това колата със задно задвижване ускорява много по-зле на хлъзгав път от колата с предно предаване, а колкото по-ниска е скоростта, толкова по-малка е вероятността да попадне в инцидент.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес