Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поляк взе шофьорска книжка от 58-ия опит

21 февруари 2023, 11:34 часа • 1255 прочитания

Жител на полския град Лодз успя да издържи успешно изпита за шофьорска книжка от 58-ия опит, съобщава местното издание Dziennik Łódzki.

Богдан Матусяк се опитвал да получи шофьорска книжка от март 2018 г. Той издържал теоретичния изпит от първия опит, но практическият му явно се оказва много по-труден. В продължение на пет години полякът се опитвал да издържи изпита веднъж или два пъти месечно, но всичките 57 опита били неуспешни.

Според мъжа причините за неуспехите били различни – от грешки при маневриране на паркинг до неправилно избрана скорост в града. На 15 февруари той най-после успял да се справи и първото, което направил, е да се обади на репортери, за да се похвали.

През декември 65-годишният Матусяк е прекарал 20 допълнителни часа зад волана с инструктор, което според него му е помогнало да постигне целта си. Пенсионерът дори си купил първия автомобил - Fiat Seicento.

Усилията за получаване на шофьорска книжка са трували на мъжа почти 8000 злоти (около 1700 евро). Практическият изпит в Полша струва 140 злоти (30 евро), а всеки час с инструктор е 70 злоти (15 евро).

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес