Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо гумите са черни и какво още трябва да знаете за тях

04 октомври 2024, 15:40 часа • 447 прочитания

Гумите не само са съществен елемент от пътната безопасност, но също така са интересен обект за изучаване поради тяхната история и еволюция, както и свързаните с тях митове. Експерти от индустрия посочиха най-честите задаваните въпроси за автомобилните гуми от потребителите.

Още: Купуването на стари гуми от социалните мрежи крие рискове

Много хора, например, се чудят защо гумите са черни. Първоначално, преди Първата световна война, гумите са бели - това е естественият цвят на каучука. Въпреки това през 1917 г. производителите започват да добавят сажди, което прави гумата по-здрава и подобрява сцеплението. Този компонент не само подобрява функционалните качества на гумата, но и я прави черна, което се е превърнало в стандарт за всички съвременни автомобили.

Друг популярен въпрос засяга сцеплението на гумите. Това зависи от много фактори, включително състава на гумата и шарката на протектора. При нормални условия гумите осигуряват добро сцепление, но в екстремни ситуации, като хлъзгави пътища или силно износване, сцеплението може драстично да се влоши, увеличавайки риска от злополуки.

Още: Знаете ли, че новият чифт гуми винаги трябва да е отзад? (ВИДЕО)

Много шофьори също се интересуват какво означават маркировките върху гумите, например 255/55R17. Тези числа показват размерите на гумата - 255 е ширината в милиметри, 55 е процентът на височината на страничната стена към ширината, R означава радиален дизайн и 17 е диаметърът на джантата в инчове.

С течение на времето гумите могат да променят цвета си и да станат кафяви поради окисляване на гумата или неправилна поддръжка. Това може да е знак, че вашите гуми се нуждаят от смяна.

Наистина ли са универсални всесезонните гуми?

Съвременните гуми се състоят не само от гума. Те също така съдържат материали като силициев диоксид, найлон, полиестер и петролни продукти, което ги прави по-здрави и по-издръжливи. По-евтините гуми обаче могат да се различават по качество.

Що се отнася до помпането, обикновените гуми се пълнят с въздух. Въпреки това, за специални превозни средства, като състезателни коли или самолети, може да се използва азот, осигуряващ по-голяма стабилност и издръжливост.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес