Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Peugeot-Citroen купи Opel

06 март 2017, 13:20 часа • 7661 прочитания

Френската компания PSA Group, производител на Peugeot и Citroen, придобива марката Opel и британската му версия Vauxhall, съобщи "Ройтерс".

Досега те бяха част от американската General Motors. Чрез сделката те се отказват от европейския си бизнес.

Сделката е на стойност 2,2 млрд. евро и тя ще направи групата втория по големина производител на автомобили в Европа с пазарен дял от 17%.

"Убедени сме, че Opel Vauxhall ще има значителен успех с наша подкрепа", коментира Карлош Тавареш, изпълнителен директор на PSA Group. "Тъй като вече сме създавали успешни продукти за европейския пазар, знаем че Opel Vauxhall е правилният партньор".

Изпълнителният директор на General Motors Мери Барра посочи, че сделката ще позволи на компанията да се насочи към нов технологии.

PSA Group обяви на 14 февруари за всеобща изненада, че води преговори за закупуването на марките. Европейското подразделение на General Motors показва поредица от лоши финансови резултати, като миналата година загубата му беше 257 млн. долара, предаде бтв.

PSA Group има за 2016 г. нетна печалба от 2,15 млрд. евро. Това стана три години, след като тя бе спасена от фалита с помощта на държавата и китайския индустриален конгломерат Dongfeng.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес