Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От „Фолксваген“ се извиниха за реклама, която беше обявена за расистка (ВИДЕО)

20 май 2020, 17:36 часа • 6619 прочитания

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" се извини за реклама в Instagram, която показа гигантска ръка на бял човек, обхванала чернокож, след като клипът беше оценен като расистки.

10-секундното видео се появи в история в Instagram на фирмата във вторник, за да популяризира новия автомобил „Голф“. Тя беше отстранена, но все още циркулира в Twitter.

Рекламата показва огромна ръка на бяла жена, която вдига чернокож мъж в костюм и го движи наоколо, преди да го хвърли в сграда и далеч от паркирания наблизо жълт автомобил Голф. Зрителите побързаха да отбележат, че надписът „Der neue Golf“ (Новият Голф) избледня по такъв начин, че изглежда, че първо се изписва на немски обидната дума за чернокож човек.

Други потребители на социални медии се обидиха на табелата над сградата, в която мъжът изчезва, която гласи „Petit Colon“, препратка към колониализма.

От „Фолксваген“ реагираха на потопа от критики в Instagram, настоявайки, че "произходът на изобразените хора е без значение" и че компанията се противопоставя на "всички форми на расизъм, ксенофобия и дискриминация".

"Както можете да си представите, ние сме изненадани и шокирани, че нашият сюжет в Instagram може да бъде толкова погрешно разбран", се казва в публикацията и се добавя, че компанията вече няма да пуска рекламата.

Компанията излезе с отделно изявление в сряда, като се извини за видеото и заяви, че проучва случилото се.

"Без съмнение: видеото е грешно и безвкусно", каза автопроизводителят.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес