Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова криза връхлита върху цялата автомобилна индустрия

23 април 2021, 17:17 часа • 4823 прочитания

Световната автомобилна индустрия започна да се възстановява от пандемията, но сега е изправен пред друг сериозен проблем - липсата на полупроводници, които се използват за чиповете в новите коли на повечето производители. Причините са, че те се използват също така в компютри и електронни игри, които станаха много по-търсени по време на кризата с Covid-19.

До момента щетите от проблема са за повече от 60 млрд. евро, като се очаква тази сума да нарасне значително, тъй като големите автомобилни компании са принудени са са намаляват и дори да спират производството. Сред тях е Jaguar Land Rover, който в понеделник ще спре работата на двете от заводите си - Хейлууд и Касъл Бромич.

Най-големият американски производител - General Motors, на свой ред ще затвори четири от предприятията си в Северна Америка, докато в Mercedes намаляват производството. Така работните часове на 18 500 служителите в заводите на германската компания ще бъдат намалени, което ще се отрази на заплащането им.

В Peugeot подхождат малко по-различно, след като на 2 пъти се наложи да се отлага старта на производството на новото 308 във фабриката си в Сошо. Зарази липсата на чипове ръководството на компанията реши да оборудва модела с аналогови, а не с цифрови прибори, тъй като те нямат нужда от новите чипове. Целият запас на Peugeot е насочен към кросоувъра 3008.

Проблеми с производството имат още в BMW, Skoda, Ford, Toyota и Nissan и Hyundai. Заради липсата на чипове няма как да бъдат произведени приборния панел, мултимедийната система, а също така блоковете за управление на двигателя и част от електрониката на автомобила.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес