Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На колкото време се сменя антифриза

07 февруари 2023, 13:40 часа • 9432 прочитания

Интервалът за подмяна на охлаждащата течност в автомобил се избира, като се вземе предвид неговата възраст или пробег - средно е 5 години или 50 000 изминати километра. Ако пренебрегнете това правило, тогава може да има проблеми с охладителната система на двигателя, предупреждават експерти.

Според тях средният експлоатационен живот на антифриза е 5 години или 50 000 километра. Колко често трябва да го сменяте, пише в сервизната книжка на всяка конкретна машина. Старите антифризи от клас G11 и G12 са по-слаби, а модерният G13 може да издържи по-дълго, припомнят специалисти.

Свойствата на антифриза се влияят не само от живота на автомобила и изминатите километри, но и от броя часове, отработени от двигатели. Загряването и градските задръствания също се взимат под внимание. Действителното състояние на охлаждащата течност може да се определи с помощта на специални инструменти.

Експертите предупреждават, че ненавременната подмяна на антифриза през лятото често може за доведе до прегряване на двигателя, докато през зимата той няма да работи нормално.

Старата охлаждаща течност не само губи свойствата си, но и провокира натрупването на отлагания, които запушват най-малките канали. Оттук и идват и проблемите с работата на печката на двигателя и окисляването на радиатора, казват още експертите.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес