Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes започва тестове в Китай на ниво 4 на автономно шофиране

07 август 2024, 14:05 часа • 1137 прочитания

Mercedes става първият европейски производител, който тества усъвършенствано автономно шофиране в Китай. Германската марка започна тестове на системи за подпомагане на водача от ниво 4 по магистрали и градски улици на китайската столица Пекин.

Още: Новите модели на Mercedes-Benz могат да композират песен, докато се движат (ВИДЕО)

Това означава, че моделите, оборудвани с тази технология, ще могат да извършват поредица от маневри в пълна автономност, като дистанционно паркиране, движение на заден ход и завиване на кръстовища при интензивен трафик без намесата на водача (който все още трябва да действа в случаи на необходимост и спешност).

В момента Mercedes предлага Drive Pilot - система за автономно шофиране от ниво 3, налична като опция в Германия и в някои американски щати, където е одобрена за употреба. Тази система позволява на автомобила да поеме контрол върху функциите на шофиране при определени условия, оставяйки водача да изпълнява други задачи, като например отговаряне на имейли.

Още: Китайски технологии ще помагат на Mercedes-Benz да изпревари конкурентите

Седящите на мястото на водача обаче трябва да се намесят в определени случаи и носят еднаква отговорност в случай на инцидент, дори ако колата е контролирала по време на инцидента.

Mercedes не е единственият производител, който работи на фронта на автономното шофиране в Китай. Tesla работи в страната на Dragon Full Self Driving и е получила разрешение за извършване на тестове в някои райони на Шанхай. General Motors, от друга страна, получи разрешение миналата година да тества безпилотни Cadillacs в Шанхай.

Междувременно технологични компании като Waymo на Alphabet и Apollo Go на Baidu разработват роботиксита като бъдещето на мобилността, тествайки услуги без водачи по улиците на градове като Сан Франциско и Ухан.

17 загинали и общо 736 катастрофи заради автопилота на Tesla (ВИДЕО)

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес