Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колите на Volkswagen ще започнат да си общуват през 2019 г.

03 юли 2017, 10:30 часа • 4822 прочитания

Производители като Mercedes-Benz и Cadillac вече са готови със свои технологии, които позволяват на техните автомобили да общуват на пътя – както помежду си, така и с обкръжаващата ги инфраструктура. Подобна система, изцяло собствена разработка, ще въдеде и Volkswagen през 2019 г., съобщиха от компанията.

Система за общуване между превозните средства засега условно се нарича Vehicle-to-Vehicle (V2V), като според представители на германския производител, нейното използване ще спаси живота на хиляди хора по пътищата. Във Volkswagen са убедени, че първите елементи от V2V ще могат да бъдат поставени и използвани от серийните автомобили на марката след 2 години.

Благодарение на технологията, машините ще могат да обменят всякаква информация, а не само да се предупреждават за наличието на задръстване напред по маршрута. Например, ако спирайки на пешеходна пътека, автомобилът „види” група играещи деца в близост до платното или преминаващ велосипедист, той ще може за предупреждава останалите коли. Те на свой ред ще имат възможност да намалят предварително скоростта и така да се избегне възникването на опасна ситуацията.

Превозните средства на Volkswagen ще разчитат на WILAN-връза, като ще могат да се свързват на разстояние от около 500 метра. Освен V2V те ще могат да използват и система Vehicle-to-Infrastructure (V2X, връзка с инфраструктурата), която на практика е безкрайна. Благодарение на нея автомобилите ще се свързват с пътните знаци и светофарите, което ще ги предупреждава от рано за опасности на пътя или за трафик, като така ще може да се избира различен маршрут на придвижване.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес