Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога трябва да смените пожарогасителя в колата

09 януари 2023, 08:19 часа • 13242 прочитания

Едно от изискванията при проверка от полицията и при преминаване на годишен технически преглед е автомобилът да разполага с пожарогасител. И почти всички шофьори се снабдяват с такъв, без да се интересуват какъв е неговият срок на годност, а това е огромна грешка. Факт е, че един и същи пожарогасител може да изкара през целия живот на автомобила, но ако случайно се стигне до инцидент, тоест до пожар, той може да се окаже непригоден и това да доведе до загуба на колата и дори до човешки жертви.

Срокът на годност на пожарогасител и изискванията към него се определят от Закона за движение по пътищата. Той може да варира в зависимост от вида на самото устройство, но автомобилни експерти предупреждават, че пожарогасителите не бива да са по-стари от 5 години. Тоест, в закона може да е заложен по-голям срок, но това крие някои опасности.

Пожарогасител на повече от 5 години може да продължи да функционира, но прахът в него вече няма да бъде толкова ефективен и съответно пяната, която изпуска, може да се окаже недостатъчна за гасене на пожара. И това прави устройството ненужно.

Самите пожарогасители са допълнително разделени на няколко вида в зависимост от начина им на действие. При някои от тях праховата смес излиза чрез изпомпване под високо налягане, като основна роля играе специален цилиндър. Други пък използват газ, като пяната от тях създава мощен слой върху източника на запалван и не позволява преминаването на кислород, който е необходим за поддържане на горенето.

Пожарогасителите с въглероден диоксид работят по различен начин. Те изпускат струя въглероден диоксид над пламъка, предотвратявайки горенето. Гасенето не е много ефективно, освен това има особености при използване - неправилното боравене може да доведе до отравяне с газ и дори изгаряния. В същото време, независимо от вида на пожарогасителя, всички те имат определен срок на годност, който трябва да се следи.

Когато купувате устройство за противопожарна защита, трябва да се има предвид, че част от устройствата, пуснати в продажба, са фалшификати. По правило те използват компоненти, които не са предназначени за гасене на пожар, например пясък, талк или мрамор.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес