Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да знаете за предпазните колани

09 ноември 2022, 18:02 часа • 7207 прочитания

Предпазните колани се считат за основно средство за пасивна безопасност, което означава, че те могат да намалят тежестта на последствията от различни пътни произшествия. Какво обаче включва този термин? Това е, когато водачът предприема всички възможни мерки за безопасност, но не е в състояние да предотврати инцидент и по някакъв начин да промени траекторията на движение.

В съвременния свят предпазните колани са монтирани във всяка кола без изключение. Въпреки факта, че коланите са изобретени преди много време (първите патентовани в края на XXI век от английския изобретател Джордж Кейли), като цяло дизайнът им остава непроменен. Разбира се, те се усъвършенстват и стават все по-съвършени.

Предпазните колани са монтирани не само на предните, но и на задните седалки на автомобила. По принцип се монтират триточкови колани (шестточкови на суперколи). Те комбинират рамото и талията, като съществуват два вида от тях - инерционни и безинерционни. Именно това е и основната разлика между съвременните автомобили и предишните поколения по отношение на предпазните колани.

Инерционен

За да се закопчаете с такова устройство, трябва да го издърпате, да го прехвърлите през себе си и да поставите ключалката в гнездото. Този тип колан се монтира в почти всички автомобили. Докато човек не е закопчано и не е започнало движение в колата, инерционните колани се изтеглят в стената чрез специално устройство.

Безинерционен

Тези колани не се прибират автоматично, а остават да лежат на седалката. Те трябва да се регулират строго индивидуално за всеки човек. При тях разстоянието между колана и тялото на пътника е не по-малко от ширината на дланта).

Важно е всички водачи на автомобили да са наясно, че за да се избегнат наранявания, не се препоръчва на деца да се поставят триточкови колани. Факт е, че презрамката на детето ще премине почти до самото гърло и това създава опасност задушаване. Предпазните колани, които са стандартни в колата, са предназначени само за възрастни. За деца има специални фиксиращи детски столчета за кола (използвани до 12 години). Същото важи и за бременните жени. За закрепването им има допълнителни колани, които могат да бъдат закупени от магазина.

Колани с обтегачи

Такива ремъци се използват от около 10 години, като тази опция все още не е налична във всички автомобили. При тях има механизъм за еднократна употреба, който се сменя. Той се задейства при рязко намаляване на скоростта (например при челен удар с препятствие). По това време въздушната възглавница вече е надута. Преди човекът да бъде покрит от въздушната възглавница, коланът се развива плавно. Задачата на обтегача е да регулира силата на задържане и да намали натиска върху гръдния кош (за да се избегнат възможни счупвания).

В нормална ситуация режимът на работа на колан с преднатягащо устройство е същият като този на колан с инерционен заключващ механизъм. На пътя трябва да знаете и да помните, че безопасността е на първо място. Затова не пренебрегвайте закупуването на детска седалка или столче, защото това ще спаси живота и здравето на детето. Също така е важно човек не само да използва предпазен колан, но и да го регулира правилно.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес