Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как най-лесно се стартира двигателя през зимата

08 февруари 2023, 14:06 часа • 20183 прочитания

Обикновено шофьорите, които карат на къси разстояния или не използват автомобила дълго време, се сблъскват с трудности при стартиране през зимните месеци. За да бъдат избегнати подобни проблеми е важно колата редовно да се проверява в студеното време, колкото и да е неприятна за шофьора или собственика тази процедура.

Основното условие за безпроблемен старт в студа е зареденият акумулатор.. Изтощената батерия не е в състояние да произведе стартов ток, достатъчен за стартиране на двигателя при минусови температури.


Проблемът е, че при чести пътувания на кратки разстояния акумулаторът няма време да се зареди правилно. Ако колата е била спряна за дълго време, алармата и другите електронни системи също постепенно разреждат батерията. И в двата случая водачът трябва редовно да проверява състоянието на акумулатора и, ако е нужно, да го зареди с помощта на специално устройство. Евтино е, но върши работата ефективно.

Идеалният вариант за пълно зареждане на акумулатора от нула е да изминете около 300 км. Но дори и да карате няколко десетки километра всеки ден, това ще бъде достатъчно за зареждане. При правилна поддръжка и употреба батерията на един автомобил издържа средно от 5 до 6 години.

Не бива обаче сляпо да се разчита на това, а състоянието на акумулатора трябва се проверява по-често, като това може да стане както в домашни условия, тоест на улицата пред дома, така и в автомобилен сервиз.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес