Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar готви последната си кола с двигател с вътрешно горене

20 юни 2022, 12:16 часа • 2376 прочитания

Догодина британският производител Jaguar ще празнува 75-годишнината от пускането на първия спортен автомобил на марката - XL120. Компанията ще отбележи тази важна дата с пускането на специална версия на F-Type, която ще влезе в историята като последният спортен автомобил Jaguar с двигател с вътрешно горене.

След това марката ще тръгне по пътя на тоталната електрификация, при която всички настоящи автомобили ще придобият екологично чисти двигатели или ще изчезнат от гамата. Затова и „юбилейният“ Jaguar F-Type, който ще види бял свят по-късно тази година е особено важен за производителя.

Лично главният изпълнителен директор на Jaguar Land Rover - Тиери Болоре, обяви разработката на автомобила, но не пожела да разкри подробности за него. Френският топ-мениджър посочи единствено, че този F-Type ще бъде „идеалното заключение на главата от историята на марката, свързана с двигателите с вътрешно горене“.

Стратегията за електрификация Reimagine, обявена от Jaguar Land Rover (JLR) малко след назначаването на Болоре, трябва да превърне Jaguar във водещ производител на луксозни автомобили с електрическо задвижване и с цена от около 100 000 долара. За тази цел инженерите на компанията бързо разработват най-съвременна универсална архитектура за електрически автомобили, като съвсем скоро ще започне и нейното тестване в реални условия.

Платформата ще служи за основа на цяла гама от нови модели с впечатляващ дизайн и усъвършенствани системи. До 2030 г. всички продавани автомобил на Jaguar ще бъдат електрически, докато дялът на Land Rover ще бъде около 60%, докато останалите превозни средства на тази марка в края на десетилетието ще бъдат с хибридно задвижване.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес